Albirea dentară

Albirea dentară este procedeul prin care se îndepărtează petele de pe surafața dinților, restabilind culoarea lor naturală, sau se modifică această culoare  , îmbunătațind în mod considerabil aspectul danturii.

Modificarea culorii dinților, se produce în timp, o dată cu înaintarea în vârstă, este un proces fiziologic datorat ”îmbătrânirii” structurilor dentare. Dinții temporari (de lapte) sunt cu mult mai albi decât dinții definitivi.

Dinții se pot păta și din cauza anumitor alimente cu aciditate ridicată, coloranți alimentari, unele băuturi, medicamente, fumatul sau igiena dentară deficitară.

Cum ne albim dinții?

Înainte de a apela la orice metodă de albire, este necesar un control stomatologic.

Deși pe piață se găsesc o mulțime de substanțe pentru albit dinții, doar medicul stomatolog ,poate să-ți recomande cea mai potrivită metodă de albire dentară pentru tine.

Albirea dentară în cabinetul stomatologic

Albirea externă cu laser sau cu lumină polarizantă- medicul stomatolog , după ce izolează gingia pentru a o proteja, aplică pe suprafața dinților un gel cu peroxid de hidrogen, apoi cu ajutorul unei lămpi proiectează lumină polarizantă sau laser pe suprafața dinților pentru a accelera acțiunea gelului aplicat. Durata acestei proceduri este diferită la fiecare pacient, de la câteva minute într-o singură ședință, la ședințe multiple.

Albirea internă este procedura care se execută pe dinți devitali (fără nerv) și constă în aplicarea unui gel în interiorul dintelui, care v-a albi structurile dentare din interior spre exterior.

Înainte de a începe procedeul de albire al dinților este obligatoriu  ca toate problemele existente ale dinților și gingiilor să fie tratate. Gelurile de albire nu au efect pe suprafața obturațiilor (nu albesc plombele), sau a coroanelor dentare din orice fel de material.

Albirea dinților acasă

Produsele de albire dentară folosite acasă sunt: paste de dinți, produse de clătit, gume de mestecat și anumite geluri.

Gelurile de albit dinții pentru acasa se folosesc cu ajutorul unor gutiere.Gutierele sunt  suporți din plastic moale realizate de către medicul stomatolog în urma unei amprente, care se potrivesc perfect peste dinții pacientului.

În aceste gutiere se pune gelul de albire, iar în funcție de concentrația gelului, medicul stomatolog vă va recomanda cât și cum vor fi purtate.

Bicarbonatul de sodiu și cărbunele medicinal ,pot fi folosiți acasă pentru albirea dinților. Se aplică pe periuța de dinți, ușor umezită și se periază dinții 3-5 minute o dată pe săptămână. Consumul de: mere, țelină, morcovi și kiwi, ajută la păstratrea unor dinți curați și sănătoși.

Albirea dinților nu poate fi făcută în următoarele cazuri:

Riscurile albirii dentare sunt creșterea sensibilitații dinților și apariția unor iritații la nivelul gingiei. În cele mai frecvente cazuri, acestea sunt minore și dispar în câteva zile după tratamentul de albire dentară.

Suntem diferiți, suntem unici, organismele noastre reacționează diferit, patologia dentară este numeroasă și nu întotdeauna albirea dentară este soluția potrivită pentru tine.

Consultă medicul stomatolog, este singurul care te poate ajuta să iei cea mai bună decizie.