Durerea dentară, de cele mai multe ori, semnalează o afecţiune a dinţilor.
Afecțiunea cu cea mai mare incidenta în lume este caria dentară. Ea apare inițial, ca o pata alb cretoasa pe suprafata dinților, fiind cauzată de depunerile de placa bacteriana si tartru. Microbii si bacteriile din placa bacteriana, deminerializeaza smaltul dintelui (vezi structura dintelui), apărând o cavitate initial mica.
Caria dentară incipientă nu provoacă durere dentară. Cel mult, poate provoca un disconfort, din cauza resturilor alimentare retentionate, astfel, poate trece multa vreme neobservata. Din acest motiv, este necesar controlul stomatologic la 6 luni. Din momentul in care, procesul carios trece de smalț, ajungand în dentina (structura a dintelui cu aspect canalicular-verzi structura dintelui), aceasta se extinde foarte repede. Caria dentară are forma de palnie: un punct mic, negru, la exterior care se transfarmă intr-un „crater” la interior. Atunci cand procesul carios se apropie de pulpa dentara (partea vie a dintelui- vezi structura dintelui) începe durerea dentară. Initial, durerea dentară apare ca o sensibilitate a dintelui la alimente si băuturi reci sau dulci.
Consultaţia stomatologica obligatorie pentru combatera cariilor
În acest moment consultul stomatologic devine obligatoriu si urgent. Daca in acest moment nu se intervine, durerea dentară creste treptat in intensitate. Pacientul se va confrunta cu o durere dentară declansată spontan, a carei durata variază de la câteva secunde la minute bune. În aceasta situație, medicamentele antiinflamatoare si antialgice administrate corect, calmează aceasta durere dentară. Din pacate, evolutia procesului carios înspre pulpa dentară, declansează în final, inflamarea acesteia (îmbolnăvirea nervului) moment în care, intensitatea durerii dentare este maxima si de nesuportat. Pacientul nu mai poate localiza cu exactitate dintele bolnav (durerea radiaza), nu se poate alimenta corespunzator, nu se poate odihni, deoarece noaptea, creste intensitatea durerii dentare.
Medicamentele nu işi mai fac efectul in cazul durerii dentare
De cele mai multe ori, pacientul ajunge la cabinetul stomatologic sleit de puteri, foarte stresat din cauza suferinței si irascibil din cauza oboselii. Toate acestea pot fi prevenite printr-un control stomatologic la 6 luni. Din pacate, în perioada în care durerea dentară atinge intensitatea maxima, pastilele (medicamentele) nu va ajuta foarte mult.
ATENTIE! Nu este indicată automedicatia. „NU consumati tot sertarul cu medicamente si in plus antibioticele ramase de la raceala trecuta” pentru ca nu va ajuta cu nimic, mai mult, aceasta dublare a dozei,poate ingreuna decizia medicului asupra medicatiei ulterioare, de care ve-ti avea nevoie. Sunati medicul stomatolog si cereti o programare de urgenta. In concluzie durerea dentara poate fi prevenita!
