Ce este endodonția?

Endodonția este o ramură a stomatologiei, care tratează ”interiorul dintelui”, adică toate afecțiunile pulpei dentare.

Pulapa dentară

Pulpa dentară, ”partea vie a dintelui”, cunoscută în limbajul laic drept nervul dintelui, este un țesut moale, format din vase de sânge si nervi, care asigură formarea, nutriția, sensibilitatea și protecția  dintelui. Pulpa dentară se află în interiorul dintelui, fiind protejată de structurile dure dentare: smalțul, dentina și cementul. Ea are două componente: pulpa coronară aflată la nivelul coroanei dintelui, intr o cavitate numita cameră pulpară si pulpa radiculară, la nivelul rădacinii, in canalele radiculare.

Afecțiunile pulpei dentare

Atunci când procesul carios (caria) evoluează și se apropie de camera pulpară, pulpa dentară se inflamează.

Afecțiunile pulpei dentare sunt:

Deși patologia pulpei dentare este variată, tratamentul endodontic aplicat, are aproximativ același protocol. În timpul tratamentului endodontic se urmarește îndepartarea pulpei dentare coronare și radiculare, dezinfectarea camerei pulpare și a canalelor radiculare, apoi sigilarea lor cu materiale biocompatibile. Astfel, medicul endodont, pentru ca tratamentul dintelui să fie un succes, trebuie să respecte protocoalele și etapele tratamentului cu strictețe.

Etapele tratamentului endodontic

Izolarea

Din cauza faptului că saliva nu este sterilă, medicul este obligat să izoleze dintele, astfel încât, în timpul manoperelor, saliva să nu poată pătrunde în dinte și nici substanțele folosite la dezinfectare să nu ajungă in cavitatea bucală a pacientului. Acest lucru este posibil cu ajutorul sistemului de digă.

Accesul

In etapa de acces, se îndepărtează tot țesutul dentar alterat, se deschide camera pulpară, înlăturându-se tot ”tavanul” acesteia.

Reperarea canalelor

După îndepartarea conținutului din camera pulpară, stomatologul observă numărul canalelor radiculare și cu un aparat special (apex locator), masoară lungimea acestora.

Tratamentul mecanic

În această etapă, se îndepărtează tot conținutul camerei pulpare și a canalelor radiculare, se spală, se lărgesc aceste canale și se pregătesc pentru ultima etapă.

Obturarea

Obturarea canalului radicular este etapa finală, în care, după uscarea riguroasă a canalelor radiculare, se introduc conuri realizate dintr-o substantă naturală pe bază de cauciuc (conuri de gutapercă), împreună cu un agent de sigilare, pentru a înlocui nervul dentar eliminat și pentru a opri pătrunderea microorganismelor.

În ultimii 10 ani, endodonția a facut mari progrese; aparatura actuală (folosirea microscopului dentar, a lupelor, a sistemului de digă, a apex- locatorului, cât și a mijloacelor de imagistica 3D) și materialele moderne ne dau posibilitatea, în cele mai multe cazuri, să salvăm dintele de la extracție, succesul tratamentului endodontic devenind  o certitudine în majoritatea cazurilor.

Sorident Plus Endodonție

Completaţi formularul de mai jos, vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Articole

Ce provoacă durerea dentară?

Afecțiunea cu cea mai mare incidentă în lume este caria dentară. Ea apare inițial, ca o pată alb cretoasă pe suprafaţa dinților, fiind cauzată de depunerile de placă bacteriană şi tartru.  Microbii şi bacteriile din placa bacteriană, deminerializeaza smalţul dintelui (vezi structura dintelui), apărând o cavitate iniţial mica.

Citeste mai mult >>

Servicii Sorident Plus

INTREBĂRI FRECVENTE

Tratamentele stomatologice nu sunt deloc dureroase, intervențiile se realizează sub anestezie. În funcție de manopera stomatologică efectuată există  posibilitatea să apară un uşor disconfort,  dar nimic mai grav sau care să nu poată fi gestionat.

Frica de medicul stomatolog este o problemă reală, întâlnită foarte des în rândul pacienților. De cele mai multe ori este bazată pe experiențe negative, din copilărie, trăite personal sau auzite în comunitate. Rolul meu, stomatologul curant, este de a-ți câstiga încrederea,  de a te asigura că  eşti pe mâini bune . Cu răbdare, îți voi explica toate manoperele stomatologice înainte de a începe tratamentul, dar si pe parcurs, dacă este nevoie. Sunt convinsă de faptul că te pot ajuta să treci peste această frică,  iar programarea la dentist să nu mai fie o povară pentru tine.