Tot ce trebuie să ştiţi despre implanturi dentare

Implantele dentare sunt soluţia ideală de înlocuire a dinţilor pierduţi.

Pierderea dinților

Atunci când se pierde un dinte, sau mai mulți dinți de pe o arcadă dentară şi aceştia nu sunt înlocuiți, dinții mărginaşi breşei edentate (dinții de lângă), şi cei antagonişti (opuşi) vor migra, schimbându- şi poziția normală. În lipsa unor dinți, eficiența masticatorie scade, iar estetica va avea de suferit. Osul maxilar din zonele edentate (fără dinți) se resoarbe (se topește),  iar în timp, inserarea unui implant va necesita manopere chirurgicale suplimentare.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este un dispozitiv medical din titan de înaltă puritate, care este biocompatibil cu organismul uman. Implantul dentar are forma de şurub, iar inserat în osul maxilar suplineşte cu succes rolul rădăcinii dintelui natural. Implantele dentare sunt de forme şi mărimi variate pentru a se adapta fiecarui pacient în parte, indiferent de complexitatea  cazului.

Exista trei categorii mari de implante dentare

  1. Implanturile dentare ce înlocuiesc  unul sau mai mulți dinți
  2. Implanturi dentare pentru proteze
  3. Fast and Fixed – extracții, implante si lucrare fixă provizorie intr-o singura zi

Etapele de tratament

Consultația de specialitate

Consultația de specialitate este şedinta în care medicul analizează radiografia panoramică, CT-ul (oferă o imagine 3D a osului) şi rezultatul analizelor de sânge. Cu ajutorul acestor investigații suplimentare, medicul stabilește planul terapeutic şi costurile intervenției.

Etapa chirurgicală

În această etapă se realizează inserția implantelor dentare, dar se pot realiza şi alte manopere chirurgicale de reconstrucție osoasă, dacă sunt necesare şi medicul consideră oportun acest lucru. Intervenția este nedureroasă, se realizează sub anestezie, iar pentru inserția unui singur implant, fără adiție osoasă este nevoie de aproximativ 30 de minute. În funcție de cerințele estetice ale pacientului şi de particularitate cazului, implantul este acoperit de gingie sau se realizează coroane provizorii.

Osteointegrarea

Este o perioadă de 3-4 luni, necesară vindecării, integrării osoase a implantului. Implantul nu se vede, nu se simte, nu doare, celulele osoase aderă la corpul implantului, formând un țesut osos dur.

Descoperirea implantului - aplicarea bontului de vindecare

La finalul perioadei de osteointegrare, se montează în implant un bont de vindecare, ce are rol de conformator gingival, ajută gingia de deasupra implantului să capete o formă naturală.

Etapa protetică

Medicul amprentează câmpul protetic, iar tehnicianul dentar va realiza în laborator o coroană dentară din materialul ales de pacient. Coroana vă fi inşurubată sau cimentată pe bontul protetic inserat în implant. Rezultatul fiind un dinte 100% funcțional si estetic.

De ce să alegem un implant dentar?

Pentru o lungă perioadă de timp, singurele opțiuni de tratament pentru pacienții cu dinți pierduți au fost protezele şi punțile dentare. Datorită noilor tehnologii, în prezent pacienții se pot bucura de implantele dentare.

Avantajele implantului dentar

Implantele dentare sunt o soluție pe termen lung. Sistemele de implante de noua generație se asteapta să poată fi folosite toată viața. Dintii mărginaşi breşei edentate nu sunt afectați. Datorită implantelor, putem interveni exclusiv in zona dintelui / dinților lipsă. Implantele previn migrarea dinților învecinați . Creşte eficiența masticatorie, în timp nu vei mai putea face diferența între implant şi dintele natural. Se evită procesele de atrofie osoasă (osul nu se mai resoarbe). Purtătorii de proteze mobile si mobilizabile vor avea bucuria unei noi vieți, deoarece vor putea consuma alimente fără restricții, vor socializa mai uşor, iar confortul unei proteze pe implant este de necomparat.

Riscurile implanturilor dentare

Inserarea implantelor dentare, ca orice alta intervenție chirurgicală prezintă anumite riscuri. De regulă, în funcție de particularitățile cazului, medicul, în timpul consultației, le va explica pacientului şi se vor lua toate măsurile de diminuare ale acestora.

Doriți o consultație de specialitate?

Sorident Plus Implantul Dentar

Completaţi formularul de mai jos, vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Ultimele Articole

Durerea Dentară

Afecțiunea cu cea mai mare incidentă în lume este caria dentară. Ea apare inițial, ca o pată alb cretoasă pe suprafaţa dinților, fiind cauzată de depunerile de placă bacteriană şi tartru.  Microbii şi bacteriile din placa bacteriană, deminerializeaza smalţul dintelui (vezi structura dintelui), apărând o cavitate iniţial mica.

Citeste mai departe >>

Ce este profilaxia dentară?

Profilaxia dentară este cea mai convenabilă şi simplă metodă de tratament, ce constă intr-o serie de masuri luate pentru prevenirea bolilor dentare în contrast cu tratarea lor. Din nefericire obiceiul de a merge la stomatolog „doar când ne doare”

Citeste mai departe >>