Ce este odontologia?

Ramura stomatologiei care se ocupă cu tratarea cariei dentare se numeste odontologie.

Caria dentară

Caria dentară este cea mai raspândită afecțiune din sfera maxilo-facială. Este  un proces distructiv cronic, ce apare pe suprafața dintelui, inițial, ca o mică pată cretoasă, care, netratată evoluează până la distrugerea totală a dintelui.

Dintele

Dintele este un organ dur, de culoare alb-gălbuie, cu două componente: coroana (partea dintelui vizibilă deasupra gingiei și rădăcina aflată în osul maxilar).

La exterior, dintele este protejat de smalț, care este cel mai dur țesut din corpul uman. Smalțul izolează și protejază dinții de uzura zilnică, de excitanții chimici si termici din alimente. Din cauza faptului că nu conține celule vii, în momentul în care este afectat, organismul nu are posibilitatea de a-l repara.

Cauzele cariei dentare:

Semnele și simptomele cariei dentare

În fazele incipiente, caria dentară nu doare, cel mult putem avea un disconfort din cauza retenționarii alimentelor, un miros neplacut sau mici iritații ale papilelor interdentare (gingia dintre dinți).

În faze mai evoluate, durerea se declansează la consumul alimentelor reci sau dulci, iar în final (cand caria ajunge la nerv), durerea se declansează spontan și de cele mai multe ori este insuportabilă.

Deși la prima vedere ai putea crede că e doar un punct mic negru pe suprafața dintelui, caria dentară, având formă de pâlnie cu vârful în sus, vei avea surpriza ca în profunzime să se transforme în ”crater”, iar distrucția coronară să fie masivă.

Cele mai comune semne sunt:

Tratamentul cariei dentare

Tratamentul cariilor depinde de evoluția acestora. De cele mai multe ori se pot rezolva într-o singură ședintă.

Opțiunile de tratament includ

Fluorizare

Atunci când caria dentară este în fază incipientă, sub formă de pată alb – cretoasă, se aplică pe suprafața dintelui geluri cu un conținut ridicat de fluor, care vor remineraliza suprafața smalțului

Obturație

După îndepărtarea țesutului carios alterat din dinte, cavitatea rămasă va fi umplută cu diferite cimenturi, sau răsini compozite fotopolimerizabile, care vor sigila și vor reda dintelui funcțiile pe care trebuie să le îndeplinească (masticatorie, estetică, fonetică)

Coroane

Atunci când distrucția coronară este mult prea mare și rezistența dintelui scazută, apelăm la diferite piese protetice (coroane de inveliș, inlay, onlay) pe care le cimentăm peste dintele afectat, dinte, care,  prealabil, îl vom pregăti în acest sens.

Obturația de canal

Dacă în evoluția ei, caria dentară afectează vitalitatea pulpei dentare, tratamentul endodontic este necesar. Vezi etapele tratamentului endodontic- endodontie.

Prevenirea cariei dentare

Caria dentară poate fi foarte ușor prevenită sau diagnosticată în faze incipiente, dacă se respectă controlul stomatologic regulat la o perioadă de 6 luni de zile.

Respectarea cu strictețe a igienei orale, prin periaje regulate, de minim doua ori pe zi, cu o durată de minim doua minute. Folosirea aței dentare si a apei de gură.

Evitarea alimentelor cu un conținut ridicat de zaharuri, carbohidrați, evitarea bauturilor acidulate, renunțarea la obiceiuri vicioase.

Desi caria dentară este o afecțiune ce poate fi prevenită destul de ușor, în lume, această patologie are cea mai mare răspândire.

sorident plus consultatie stomatologica

Completaţi formularul de mai jos, vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Ultimele Articole

Sorident Plus Protetica Dentara

Protetica dentară

Protetica dentară este o disciplină care se ocupă cu reabilitarea orală mai exact cu înlocuirea dinților lipsă. Este o ramură complexă a stomatologiei, în cadrul căreia, medicul, are ca punct de plecare rezultatul final al terapiei. Întregul plan de tratament este construit ținandu-se cont de totalitatea funcțiilor îndeplinite de aparatul dento-maxilar.

Citeste mai departe >>

Sorident Plus Durerea Dentara

Durerea Dentară

Afecțiunea cu cea mai mare incidentă în lume este caria dentară. Ea apare inițial, ca o pată alb cretoasă pe suprafata dinților, fiind cauzată de depunerile de placă bacteriană şi tartru.  Microbii şi bacteriile din placa bacteriană, deminerializeaza smalţul dintelui (vezi structura dintelui), apărând o cavitate iniţial mica.

Citeste mai departe >>

Sorident Plus Implantul Dentar

Tot ce trebuie sa stiti despre implantele dentare.

Atunci când se pierde un dinte, sau mai mulți dinți de pe o arcadă dentară şi aceştia nu sunt înlocuiți, dinții mărginaşi breşei edentate (dinții de lângă), şi cei antagonişti (opuşi) vor migra, schimbându- şi poziția normală. În lipsa unor dinți, eficiența masticatorie scade, iar estetica va avea de suferit. Osul maxilar din zonele edentate (fără dinți) se resoarbe (se topește),  iar în timp, inserarea unui implant va necesita manopere chirurgicale suplimentare.

Citeste mai departe >>