Specialitate a stomatologiei - parodontologia

Parodontologia este acea specialitate a stomatologiei, care se ocupă cu profilaxia, diagnosticarea și tratamentul parodonțiului (țesuturile de susținere ale dinților: gingia, ligamentele dento-parodontale și osul)

Boala parodontală cuprinde o serie de îmbolnăviri ale parodonțiului marginal. În fază incipientă poartă numele de gingivită, iar forma mai avansată a bolii se numește parodontită marginală (în limbaj popular, parodontoză).

Principalele cauze ale bolii parodontale

Clasificarea bolilor parodontale

Gingivita

Gingivita este cea mai ușoară formă de îmbolnăvire, cauzată de cele mai multe ori de depozitele de tartru.

Gingia sănatoasă este fermă și are o culoare roz pal, în gingivită, gingia devine moale, de  o culoare roșu violaceu, sângerează la atingere și papilele interdentare se desprind de pe dinți.

Din pacăcate, de foarte multe ori este ignorată , situație în care, pacientul nu poate beneficia de un tratament în faza incipientă a bolii.

Parodontologia - Tratament

Deși diagnosticul bolii parodontale se poate pune cu usurință de către medicul stomatolog, tratamentul acestei afecțiuni este unul complex, care, în formele severe, nu este o certitudine.

În faza incipientă, manoperele stomatologice sunt minim invazive.

Detartrajul sub și supragingival, administrarea  diferitelor antibiotice, a substanțelor antibacteriene, netezirea radiculară, sunt tratamente minim invazive cu rezultate foarte bune, in fazele incipiente ale bolii.

În boala parodontală avansată, aceste tratamente, nu mai sunt suficiente și este necesar tratamentul chirurgical.

Cele mai utilizate manopere chirurgicale sunt:

Reușita tratamentului depinde foarte mult și de conduita pacientului, acesta trebuie să înțeleagă necesitatea vizitelor regulate la medicul stomatolog.

Boala parodontală, necesită un tratament de lungă durată, trebuie să fie urmărită constant, iar în funcție de evoluția ei, medicul hotarăste manoperele terapeutice care vor fi integrate în planul inițial.

Prevenția bolii parodontale

Parodontoza, poate fi prevenită prin controale regulate, igienizări profesionale în cabinet, dar și prin păstrarea unei igiene orale corespunzătoare, folosirea aței dentare și a apelor de gură.

Sorident Plus Parodontologie

Contactaţi-ne ONLINE

Citiţi şi despre...

Ce este profilaxia dentară?

sorident plus profilaxie dentara

Profilaxia dentară este cea mai convenabilă şi simplă metodă de tratament, ce constă intr-o serie de masuri luate pentru prevenirea bolilor dentare în contrast cu tratarea lor. Din nefericire obiceiul de a merge la stomatolog „doar când ne doare”…

Citeste mai departe >>

Ce este odontologia?

Sorident Plus Caria dentara

Ramura stomatologiei care se ocupă cu tratarea cariei dentare se numeste odontologie. Caria dentară este cea mai raspândită afecțiune din sfera maxilo-facială. Este  un proces distructiv cronic, ce apare pe suprafața dintelui, inițial, ca o mică pată cretoasă, care, netratată evoluează până la distrugerea totală a dintelui.

Citeste mai departe >>