Cea mai complexă ramură a stomatologiei protetica dentară

Protetica dentară este o disciplină care se ocupă cu reabilitarea orală mai exact cu înlocuirea dinților lipsă. Este o ramură complexă a stomatologiei, în cadrul căreia, medicul, are ca punct de plecare rezultatul final al terapiei. Întregul plan de tratament este construit ținandu-se cont de totalitatea funcțiilor îndeplinite de aparatul dento-maxilar.

Pentru o restaurare protetică totală, stomatologul notează date legate de stilul de viața al pacientului, fizionomia acestuia, relațiile intermaxilare, fonație, starea țesuturilor dento-parodontale dar este foarte atent și la așteptările acestuia, astfel protetica dentară joacă un rol multiplu și în majoritatea cazurilor și transdisciplinar.

Pierderea unui singur dinte, atrage după sine, modificarea dinților vecini și opuși (dinții restanți vor încerca să compenseze dintele lipsă, înclinandu-se spre spațiul edentat), a mușcaturii și a articulației temporo-mandibulare.

Protetica dentară se împarte în două mari categorii:

În ce condiții folosim lucrările protetice fixe?

Ce soluții protetice avem la dispoziție?

Din ce materiale sunt realizate lucrarile protetice?

Zirconiul, ceramica presată (disilicat de litiu) sau ceramica feldspatică sunt câteva exemple de materiale noi cu ajutorul cărora, folosind protocolul corect, reusim să obtinem construcții durabile și cât mai apropiate de natural.

Protezele dentare

Protezele dentare sunt dispozitive medicale ce au rolul de a înlocui dinții naturali pierduți, mai exact, sunt dinți artificiali, confecționați din acril sau metal, dar care sunt unici și  personalizați, mulandu-se perfect pe gingie.

Tipuri de proteze

Din ce materiale sunt fabricate protezele dentare?

Protezele dentare sunt confecționate din rașină acrilică , uneori au și o componentă metalică. Garniturile de dinți artificiali care se montează pe proteza dentară pot fi din acrilat, compozit sau ceramică.

Unde se realizează piesele protetice?

Lucrările protetice sunt realizate în laboratorul de tehnică dentară, de către tehnicianul dentar.

Succesul tratamentului protetic depinde în mare măsură și de buna colaborare a medicului cu tehnicianul dentar.

Atât medicul cât și tehnicianul, trebuie să iși îdeplinească responsabilitățile și să acorde mare atenție indicațiilor clinico-tehnice.

Doriți o consultație de specialitate?

Sorident Plus Protetica Dentara

Accesaţi-ne ONLINE completând formularul de mai jos...

Serviciile Cabinetului Stomatologic Sorident Plus

Articole

Ce este profilaxia dentară?

Sorident Plus Profilaxie Dentară

Profilaxia dentară este cea mai convenabilă şi simplă metodă de tratament, ce constă intr-o serie de masuri luate pentru prevenirea bolilor dentare în contrast cu tratarea lor. Din nefericire obiceiul de a merge la stomatology „doar când ne doare”, este încă bine împămîntenit în mentalitatea

Citeste mai departe >>

Tot ce trebuie sa stiti despre implantele dentare.

Sorident Plus Implantul Dentar

Implantul dentar este un dispozitiv medical din titan de înaltă puritate, care este biocompatibil cu organismul uman. Implantul dentar are forma de şurub, iar inserat în osul maxilar suplineşte cu succes rolul rădăcinii dintelui natural. Implantele dentare sunt de forme şi mărimi variate pentru a se adapta fiecarui pacient în parte, indiferent de complexitatea  cazului.

Citeste mai departe >>