Ce este profilaxia dentară?

Profilaxia dentară este cea mai convenabilă şi simplă metodă de tratament, ce constă intr-o serie de masuri luate pentru prevenirea bolilor dentare în contrast cu tratarea lor. Din nefericire obiceiul de a merge la stomatolog „doar când ne doare”, este încă bine împămîntenit în mentalitatea societății noastre, iar noi, medicii stomatologi facem eforturi considerabile de a schimba acestă mentalitate. Profilaxia dentară include un set de proceduri, care au ca scop prevenirea apariției şi evoluției cariei dentare şi a bolii parodontale.

Metodele de profilaxie dentară

Metodele de profilaxie dentară,  trebuie să acopere toți factorii favorizanți apariției cariei dentare şi a bolii parodontale. În etiologia cariei dentare se regăsesc trei mari categorii de factori (alimentar, infecțios si genetic), astfel cele mai importante metode de profilaxie dentară sunt:

Igiena orală

Placa dentară formată din resturi alimentare se depune pe dinți, imediat după masă. Igiena orală are cel mai important rol în îndepărtarea acesteia de pe suprafața dinților. Ideal este ca periajul dentar să se realizeze după fiecare masă, dar dacă acest lucru nu este posibil, atunci este obligatoriu, ca acesta, să se realizeze de minim doua ori pe zi cu o durată de minim doua minute; sa adoptăm o tehnică de periaj corectă, folosind suplimentar ață dentară şi apa de gură.

Dieta echilibrată

Este foarte important să avem o dietă echilibrată,  să reducem consumul de zahăr şi carbohidrați, să renunțăm la gustările dintre mese. Este ideal să renunțăm la obiceiurile vicioase precum sunt: fumatul, mestecatul de tutun, sau ticuri de a ține diferite obiecte între dinți.

Controlul stomatologic periodic

Factorul genetic, care influențează apariția cariilor şi a bolii parodontale, poate fi gestionat mai ușor printr-un control stomatologic periodic. Este recomandată vizita la cabinetul stomatologic o dată la 6 luni de zile.

Procedurile medicale profilactice, pe care stomatologul le poate executa in urma unui consult medical sunt:

Detartrajul

Detartrajul este procedura stomatologică de îndepărtare a tartrului dentar (microbi pietrificați), de pe suprafața dinților. El se realizează cu instrumente mecanice sau ultrasonice, care sparg si înlătură depozitele de tartru supra şi subgingivale.

Periajul profesional

Se realizează cu perii şi paste abrazive, îndepartandu-se placa dentară bacteriană de pe toate suprafețele dintelui. Deoarece, în cavitatea bucală sunt zone greu accesibile periajului personal, în timpul periajului profesional, medicul curăță toate aceste zone retentive.

Air Flow

Utilizând un aparat care proiectează cu presiune, pe suprafața dinților, un jet de apă cu particule de bicarbonat, stomatologul, îndepărtează toate petele şi coloratiile datorate fumatului şi consumului de alimente pigmentante, aducând dintele la culoarea lui naturală.

Fluorizarea

Este manopera stomatologică de aplicare pe suprafața smalțului dentar de geluri cu o concentrație mare de fluor, care ajută la întărirea smalțului dentar. Fluorizarea se poate face si intern, prin administrarea de tablete cu fluor. Datorită riscurilor de intoxicatie cu fluor (fluoroza) se recomandă ca această terapie sa fie făcută doar la indicația medicului.

Sigilarea şanțurilor şi fosetelor dentare

Este o metoda de profilaxie dentară cu rezultate vizibile în timp, recomandată copiilor, imediat după erupția primilor molari definitivi (aprox la 6 ani), dar se poate face şi pe dinții de lapte, atunci când micii pacienți sunt cooperanți. Medicul stomatolog, umple şanțurile şi fosetele de pe suprafața dinților ( zone unde mâncarea retenționează) cu un material compozit fluid, care după întărire va sigila suprafața smalțului. Noile materiale de sigilare dentară sunt colorate, astfel sigilările realizate pot fi verificate periodic acasă, de către părinți.

Doriți o consultație de specialitate?

Sorident Plus Profilaxie Dentară

Luaţi legatura cu noi completând formularul de mai jos...

Citiţi şi despre...

Durerea Dentară

Sorident Plus Durerea Dentara

Afecțiunea cu cea mai mare incidentă în lume este caria dentară. Ea apare inițial, ca o pată alb cretoasă pe suprafaţa dinților, fiind cauzată de depunerile de placă bacteriană şi tartru.  Microbii şi bacteriile din placa bacteriană, deminerializeaza smalţul dintelui (vezi structura dintelui), apărând o cavitate iniţial mica.

Citeste mai departe >>

Implanturi dentare

Sorident Plus Implantul Dentar

Atunci când se pierde un dinte, sau mai mulți dinți de pe o arcadă dentară şi aceştia nu sunt înlocuiți, dinții mărginaşi breşei edentate (dinții de lângă), şi cei antagonişti (opuşi) vor migra, schimbându- şi poziția normală. În lipsa unor dinți, eficiența masticatorie scade, iar estetica va avea de suferit… 

Citeste mai departe >>